De Nationale Parken

De Nationale Parken

Het Drents-Friese Wold, onze achtertuin

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een schitterend natuurgebied gelegen op de grens van Drenthe en Friesland. Met een oppervlakte van ongeveer 6.000 hectare is het een van de grootste nationale parken in Nederland. Dit park omvat een diverse reeks landschappen, variërend van uitgestrekte bossen en heidevelden tot zandverstuivingen en vennetjes.

Het Drents-Friese Wold is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt talloze mogelijkheden voor outdooractiviteiten. Wandelaars kunnen genieten van kilometerslange wandelpaden, waaronder het bekende ‘Familiepad’. Dit pad is geschikt voor buggy’s, rolstoelen en blinden/slechtzienden.

Fietsers kunnen zich uitleven op de vele fietsroutes, terwijl ruiterliefhebbers te paard de omgeving kunnen verkennen.

De biodiversiteit in het park is indrukwekkend, met een verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Het herbergt zeldzame vogels, zoals de nachtzwaluw en de geelgors, evenals zoogdieren zoals reeën en dassen.

Een hoogtepunt in het Drents-Friese Wold is de Kale Duinen, een gebied met zandverstuivingen die een bijna woestijnachtig karakter hebben. Het Aekingerzand is een van de bekendste zandverstuivingen in het park en biedt een unieke plek om te wandelen en te genieten van de zandduinen.

Op de grens van Friesland en Drenthe

Nóg drie Parken

De drie nationale parken De Alde Feanen, Dwingelderveld en de Weerribben/Wieden zijn schitterende natuurgebieden in Nederland, elk met unieke kenmerken en charmes.

  1. De Alde Feanen, gelegen in Friesland, is een waterrijk natuurgebied met een labyrint van meren, rietvelden, moerassen en bossen. Dit park is een paradijs voor vogelliefhebbers en biedt diverse recreatiemogelijkheden zoals varen, kanoën en wandelen. Het is de thuisbasis van zeldzame vogels, waaronder de zeearend.

  2. Dwingelderveld, gelegen in Drenthe, is het grootste natte heidegebied in West-Europa. Het park kenmerkt zich door uitgestrekte paarse heidevelden en is ideaal om te wandelen en fietsen. Het herbergt diverse flora en fauna, zoals reptielen, grazende schapen en vogels zoals de tapuit.

  3. De Weerribben/Wieden, in de provincie Overijssel, staat bekend om zijn uitgestrekte moerasland, kanalen en meren. Hier kun je fantastisch varen, vissen en fietsen. Het park herbergt unieke flora en fauna, waaronder de otter, en is een paradijs voor natuurliefhebbers.

Deze nationale parken zijn toevluchtsoorden voor de natuur en bieden bezoekers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige Nederlandse natuur in al haar glorie.

Bezoek het Drents-Friese Wold

Op de website van Natuurmonumenten vindt u alle informatie over dit unieke hoogveengebied. Laat u informeren in het bezoekerscentrum, wandel over het plankenpad of spot vogel in de speciale hutten.

NP Drents-Friese Wold
'zet alternatieve style voor bookzo aan Alternatieve instellingen voor Bookzo