Fochteloërveen

Fochteloërveen

Unieke Flora en Fauna

Het Fochteloërveen is een natuurgebied gelegen op de grens van de provincies Friesland en Drenthe in Nederland. Het is een van de grootste en best bewaard gebleven hoogveengebieden van West-Europa.

Het gebied bestaat uit veenmoerassen, heidevelden, open water en bossen. Het is een belangrijk leefgebied voor verschillende planten- en diersoorten, waaronder zeldzame vogels zoals de kraanvogel, de zwarte stern en de blauwborst.

Het Fochteloërveen is ook een populaire bestemming voor wandelaars, fietsers en vogelliefhebbers. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes die bezoekers door het gebied leiden en er zijn ook verschillende vogelkijkhutten waar je vogels kunt observeren.

Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumentenen er zijn verschillende informatiecentra waar je meer kunt leren over de natuur en geschiedenis van het Fochteloërveen.

Kortom, het Fochteloërveen is een prachtig natuurgebied met een unieke flora en fauna, en biedt volop mogelijkheden voor natuurliefhebbers om te genieten.

Op de grens van Friesland en Drenthe

Uitkijktoren Fochteloërveen

De ‘Zeven’, zoals deze bijzondere uitkijktoren wordt genoemd, is te vinden in het Friese Fochteloërveen. Met een beetje geluk zie je in het voorjaar en ’s zomers kraanvogels vanuit deze bijzondere uitkijktoren.

Hoogtevrees

De uitkijktoren in het Fochteloërveen met zijn adembenemende uitzicht is een opvallende verschijning. De belangrijkste eis vooraf was om een toren te ontwerpen die ook gebruikt zou kunnen worden door mensen met enige hoogtevrees. De gekozen oplossing is een knik in de steile trap. Je kunt hierdoor de totale hoogte niet overzien. De 18 m hoge toren is als een gedraaide zeven en wordt ook wel de periscoop genoemd.

Eén met de achterliggende bosrand

De toren is geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Om het beeld van het uitgestrekte open veengebied niet te verstoren staat de toren in de bosrand. De toren heeft een stalen constructie die geheel bekleed is met onbehandeld larikshout, dat vergrijst in de tijd. Hierdoor wordt de toren één met de achterliggende bosrand. Het grote panoramaraam is gericht op het noorden, zodat je geen hinder hebt van tegenlicht.

Bezoek het Fochteloërveen

Op de website van Natuurmonumenten vindt u alle informatie over dit unieke hoogveengebied. Laat u informeren in het bezoekerscentrum, wandel over het plankenpad of spot vogel in de speciale hutten.

Natuurmonumenten
'zet alternatieve style voor bookzo aan Alternatieve instellingen voor Bookzo