Vijftig jaar geleden bestond het programma ‘Ik vertrek’ nog niet, want anders waren mijn ouders zeker leuke deelnemers geweest.

In het voorjaar van 1973 besloten ze namelijk hun baan en huis in Rotterdam op te zeggen voor een nieuw avontuur in Friesland. Door ruilverkaveling werden daar kleine stukken grond van lokale boeren toegewezen aan één boer om er een rendabel bedrijf van te maken

Daardoor bleven er leegstaande boerderijen over. Ze kochten samen met het gezin van mijn tante één van die boerderijen om er een kampeerboerderij van te maken, een heel avontuur met twee kleine kinderen. Ook voor mijn broertje en mij begon er in Friesland een nieuw leven. De eerste jaren voelden we ons een vrije vogel, ondanks dat dat niet makkelijk was, want het opbouwen van een klantenkring vroeg tijd. Vooral scholen wisten De Vrije Vogel, zoals ze hun bedrijf hebben genoemd, te vinden voor een verblijf. 50 jaar De Vrije Vogel

Na 10 jaar was het vertrouwen in de onderneming zo gegroeid dat mijn ouders besloten om als één van de eerste kamphuizen in Nederland een eigen zwembad te laten bouwen. Toen het zwembad klaar was, doken mijn broer en ik er natuurlijk meteen in. Naast de vele scholen kwam er ook een nieuwe doelgroep bij: De verzorgingstehuizen wisten De Vrije Vogel steeds vaker te vinden. Halverwege de jaren 90 kwamen mijn ouders op het idee om de oorspronkelijke boerderij met zijn grote slaapzalen uit te breiden met een nieuwe vleugel. In deze uitbreiding werden 10 tweepersoonskamers ondergebracht die ook geschikt waren voor gehandicapten. Daarvoor kreeg iedere kamer ook een aangepaste badkamer. In 1995 werd deze nieuwe aanbouw geopend. De Vrije Vogel kreeg het bijzondere, voor iedere gehandicapte herkenbare, ITS symbool.

50 jaar De Vrije Vogel

Mijn broer en ik begonnen in 1988 aan een studie medicijnen en een opleiding verpleegkunde. In mijn vrije tijd hielp ik mijn ouders bij het vele werk. Eind jaren negentig besloot ik, na een aantal jaar in de zorg te hebben gewerkt, om permanent bij hen in het bedrijf te gaan werken. In 1997 trouwde ik en kwam mijn man Johan ook in het bedrijf. Na een paar jaar intensief te hebben samengewerkt vertrokken mijn ouders. Ze wilden na zoveel jaren hard werken van hun pensioen gaan genieten.

Al vanaf het begin had ik de wens om te gaan focussen op groepen met extra zorgvraag, een doelgroep die steeds belangrijker voor ons werd. Door mijn opleiding was ik in staat de problemen waar deze groepen tijdens de vakanties bij ons tegenaan liepen, goed aan te pakken. Om de vakanties makkelijker te maken voor verzorgingstehuizen maakte ik een map met arrangementen. Dit sloeg enorm aan, door de opkomst van deze zorggroepen nam de bezetting alleen maar toe.

De vraag naar een accommodatie zoals wij die hadden nam steeds meer toe. Tegelijkertijd zagen we ook een trend van kleinere groepen. Hierdoor stonden we vaak voor een deel leeg. In 2008 besloten Johan en ik om De Vrije Vogel anders in te delen. Daarvoor werd er een prachtige, nieuwe zaal aangebouwd, de eerste grote uitbreiding sinds het vertrek van mijn ouders. De nieuwe zaal kreeg een eigen ingang. Daarnaast maakte een lift ook de eerste etage geschikt voor
gehandicapten. Zo ontstonden twee accommodaties binnen één gebouw. We noemden ze: Het Hof van Elsloo en De Binnenplaets. De aanpassingen en de nieuwe zaal waren een groot succes. In 2014 werd de vraag zo groot dat we besloten om nog een nieuwe vleugel met 8 slaapkamers toe te voegen. In 2015 werd die door presentatrice Lucille Werner feestelijk geopend.

De Vrije Vogel verwelkomde de laatste jaren bezoekers van de Zonnebloem, het Rode kruis en verschillende reisorganisaties. Druk werd het, heel druk zelfs en toen kwam corona… Binnen twee weken stroomde onze volle agenda helemaal leeg. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het best even een moeilijke tijd vond, maar ik heb gelukkig een man die heel goed is in klussen en altijd zin heeft in iets nieuws. Ik zorgde ondertussen dat we financieel het hoofd boven water hielden en ging werken bij de GGD. Binnen korte tijd kwam Johan met een plan voor een nieuwe doelgroep. Hij trok zijn gereedschap uit de kast en begon direct met aanpassingen om het gebouw geschikt te maken voor die doelgroep. Dat is gelukkig verleden tijd en inmiddels verwelkomen we al bijna 3 jaar individuele gasten in ons B&B hotel.

Na 50 jaar bouwen werd het dit jaar voor het eerst tijd om iets af te breken. Ons zwembad begon gebreken te vertonen en was aan vervanging toe. Vanaf dit voorjaar kunt u bij ons genieten van een prachtige, nieuwe wellness met spa, jacuzzi en sauna. Door deze laatste verbouwing is er ook ruimte gekomen voor een nieuw restaurant met vrij uitzicht over een veld waar u zomaar een paar reetjes kunt zien lopen. Zo is De Vrije Vogel altijd in beweging. De laatste jaren zien we bij onze twee dochters ook steeds meer belangstelling voor ons bedrijf. Onze vakantiehuizen en hotel zijn dus in alle opzichten klaar voor de komende 50 jaar. Ons personeel en wij zien uit naar uw komst!

50 jaar De Vrije Vogel

'zet alternatieve style voor bookzo aan Alternatieve instellingen voor Bookzo